MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zbieram pokrzywę i łączę z oliwą. W kilka minut mam wyśmienite pesto. Raz spróbujesz i długo nie zapomnisz

Redakcja
Szybkie i smaczne pesto z pokrzywy świetnie smakuje z ugotowanym makaronem.
Szybkie i smaczne pesto z pokrzywy świetnie smakuje z ugotowanym makaronem. Getty Images/Nikolay_Donetsk/zdjęcie ilustracyjne
Pokrzywa najczęściej kojarzy się z chwastem, który parzy i zostawia na skórze piekące bąble. Jednak z młodych liści możesz zrobić zdrowe i pyszne pesto. Taki sos podaję do makaronu lub na grzance z roztopionym serem. Gdy podaję je na przystawkę, goście są zszokowani, z czego jest zrobione to pesto. Zachęcam cię do wypróbowania domowego pesto z pokrzywy.

w skrócie

Pesto z pokrzywy to nie tylko pyszna przekąska, ale także sposób na wykorzystanie tego, co natura ma najlepszego do zaoferowania. Przygotuj to aromatyczne pesto i odkryj nowe możliwości smakowe w swojej kuchni, jednocześnie korzystając z dobrodziejstw zdrowotnych pokrzywy. Liście pokrzywy możesz także połączyć z młodymi liśćmi mniszka lekarskiego i w ten sposób stworzyć pyszny sos.

Najlepszy przepis na pesto z pokrzywy

Liczba porcji: na 1 słoik.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki młodych liści pokrzywy,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Czytaj także: Zupa z pokrzywy na dwa sposoby. Która jest lepsza? Spróbuj obu na zdrowie

Jak zrobić pesto z pokrzywy?

Sposób przygotowania:

  1. Młode liście pokrzywy dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku. Koniecznie rób to w rękawiczkach, aby się nie poparzyć.
  2. Następnie na suchej patelni upraż wyłuskane z łupin orzechy włoskie, aż nabiorą delikatnego aromatu.
  3. Do blendera lub moździerza włóż uprażone orzechy, liście pokrzywy, czosnek, starty parmezan, połowa soku z cytryny i oliwę z oliwek.
  4. Składniki blenduj lub ucieraj w moździerzu do momentu otrzymania jednolitej pasty.
  5. Na koniec pesto z pokrzywy dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Wedle uznania możesz dolać więcej soku z cytryny.

Wykorzystanie pokrzywy w kuchni

Gotowe pesto z pokrzywy możesz podawać do jako sos do ugotowanego spaghetti, używać do nadziewania ciasta francuskiego, dekorować nim domową pizzę lub urozmaicać nim smak sałatek. Co więcej, pesto pokrzywowe można podawać do pokrojonych w słupki warzyw tak jak domowy hummus.

Mam nadzieję, że ten przysmak zachęci cię do eksperymentowania ze składnikami w kuchni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zbieram pokrzywę i łączę z oliwą. W kilka minut mam wyśmienite pesto. Raz spróbujesz i długo nie zapomnisz - Strona Kuchni

Wróć na zielonka.naszemiasto.pl Nasze Miasto