MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Zaniedbany Wrocław na niesamowitych zdjęciach Tadeusza Drankowskiego. Poznajecie?

NOWE
Zaniedbany Wrocław na niesamowitych zdjęciach Tadeusza Drankowskiego. Poznajecie?

Niemieckie media przed startem Euro: Piłka ma przyćmić stresującą teraźniejszość

Niemieckie media przed startem Euro: Piłka ma przyćmić stresującą teraźniejszość

Polecamy

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje