W skrócie:
Błyskawiczny obiad — sprawdzony przepis
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na drobiowe siekane kotlety z piekarnika. To pomysł na błyskawiczny obiad, który smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo pracy. Nie musisz smażyć mięsa w tłuszczu, wystarczy tylko wymieszać składniki, nałożyć na blaszkę i wystawić do piekarnika. Po 30 minutach danie jest gotowe. Kotleciki siekane doprawiłam czerwoną i zieloną papryką, żółtym serem i wyrazistymi przyprawami. Polecam podać je na ciepło z surówką z młodej kapusty lub lekką sałatą z pomidorkami i fetą.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne kotlety siekane z piekarnika
Przepis na kotlety siekane z piekarnika
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenia.
Porcja na: 7 kotletów.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
- pół czerwonej papryki,
- pół zielonej papryki,
- 3 łyżki startego sera np. gouda,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta chili.
Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka w piekarniku?
- Filet z kurczaka oczyść i posiekaj na małe kawałki.
- Obie papryki umyj i pokrój w małą kostkę.
- Dodaj jajko, mąkę, starty ser i wszystkie przeprawy.
- Wymieszaj dokładnie masę na kotleciki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj masę łyżką na blaszkę, formując płaskie kotleciki.
- Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?