Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedzenie grzybów może chronić mózg przed utratą pamięci [wyniki badań]

Monika Piorun
Monika Piorun
Boczniaki, pieczarki, suszone grzyby i shitake – naukowcy dowodzą, że włączenie ich do codziennego menu może mieć pozytywny wpływ na nasz mózg i chronić nas przed chorobą Alzheimera.
Boczniaki, pieczarki, suszone grzyby i shitake – naukowcy dowodzą, że włączenie ich do codziennego menu może mieć pozytywny wpływ na nasz mózg i chronić nas przed chorobą Alzheimera. belchonock/123RF
Włączenie grzybów do codziennego menu może zapobiegać utracie funkcji poznawczych, związanej ze starzeniem się naszego organizmu. Naukowcy z Singapuru przekonują, że dzięki ergotioneinie zawartej m.in. w pieczarkach, boczniakach, grzybach suszonych i shiitake można ograniczyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera u osób powyżej 60. roku życia.

Ergotioneina (tiotaina) jest silnym antyoksydantem, który występuje w grzybach, ma działanie przeciwzapalne i może chronić komórki skóry przed uszkodzeniami. Od dawna jest wykorzystywana w kosmetyce m.in. do ochrony przed przebarwieniami słonecznymi. Badaczom z Narodowego Uniwersytetu Singapuru udało się wykazać, że składnik ten może mieć dodatkowe zalety.

Podczas serii eksperymentów przeprowadzonych od 2011 do 2017 roku w ramach projektu sprawdzającego, jakie produkty spożywcze mogą chronić organizm przed negatywnymi skutkami starzenia, eksperci zauważyli ciekawy związek pomiędzy regularnym spożywaniem grzybów a zdolnościami poznawczymi osób powyżej 60. roku życia.

Grzyby mają dobry wpływ na pamięć

Zdaniem ekspertów jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu (po ok. 150 g) może działać pozytywnie na mózg i chronić go m.in. przed utratą pamięci związaną z wiekiem.

663 osoby, które brały udział w badaniu, najczęściej spożywały najpopularniejsze w Singapurze grzyby, m.in. boczniaki, pieczarki, grzyby suszone, marynowane, shiitake i azjatyckie enoki. Wyniki testów zdolności poznawczych potwierdziły, że ci, którzy jedli grzyby co najmniej dwa razy w tygodniu, byli aż o 50 proc. mniej narażeni na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych. Im częściej grzyby były w ich menu, tym lepszy miało to wpływ na ich pamięć i zdolności umysłowe.

Choć zdaniem naukowców nie można udowodnić bezpośredniego związku pomiędzy jedzeniem grzybów a funkcjonowaniem ludzkiego mózgu, to jednak włączenie grzybów do jadłospisu może mieć pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka upośledzenia zdolności poznawczych, związanego z procesem starzenia.

Na 100 osób, które jadły jedną porcję grzybów w tygodniu, problemy z pamięcią zaobserwowano u około 19 osób. Z kolei w grupie spożywającej co najmniej dwie porcje (powyżej 300 g grzybów na tydzień) podobne zaburzenia zdarzyły się tylko u 9 osób na 100.

Im więcej jemy grzybów, tym mamy lepszą pamięć?

– Ta korelacja jest zaskakująca – przekonuje prof. Lei Feng, jeden głównych autorów badania opisanego na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Naukowcy uważają, że efekt ten zawdzięczamy obecnej w grzybach ergotioneinie, która jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie. Pozytywny wpływ na neurony mogą mieć także inne składniki odżywcze i minerały obecne w grzybach, m.in. selen, witamina D oraz spermidyna, która opóźnia proces starzenia.

Jeśli chodzi o zapobieganie demencji starczej i choroby Alzheimera, to zdaniem specjalistów nawet jednej trzeciej zachorowań można uniknąć poprzez zmianę stylu życia (w tym diety). Dołączenie do jadłospisu grzybów, obok regularnego spożywania owoców i warzyw, unikania nadmiernej ilości cukru i soli, ograniczenia alkoholu oraz stronienia od innych używek, może pomóc nam w zapobieganiu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, przez które tracimy pamięć.

Zobacz również

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jedzenie grzybów może chronić mózg przed utratą pamięci [wyniki badań] - Strona Zdrowia

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto